Recept: zelf gezonde pizza maken!
Elke zaterdagavond is het bij ons feest! We hebben namelijk elke zaterdagavond pizza. Nee, niet zomaar een pizza, maar zelfgemaakte, gezonde pizza. Het recept komt van mijn moeder (met wie ik vandaag ook de pizza gemaakt heb), en deze wil ik graag ook met jullie delen. C:Stap 1: het deeg
Als allereerste maak je natuurlijk het aanrecht schoon! De ingrediënten die je nodig hebt, zijn: olijfolie (2 eetlepels), speltbloem (300 gram), gist (1 heel zakje) en warm/lauw water (ongeveer zo'n kommetje vol). Verder heb je nog nodig: een maatbeker, een grote kom en een theedoek (staan niet op de foto..) een lepel en een vork.
Als eerste ga je de speltbloem afwegen, je hebt 300 gram nodig. Wij gebruiken daarvoor een keukenweegschaal.
Vervolgens doe je de speltbloem in een grote kom. Je kan het ook in de maatbeker laten zitten, maar voor het mengen van de ingrediënten is een kom wat handiger vind ik zelf. Vervolgens maak je een kuiltje met de lepel in de speltbloem. In dat kuiltje giet je 2 eetlepels met olijfolie. Daarna giet je er wat water bij (voor het gemak deden wij dat met de maatbeker). Giet er niet meteen heel veel water bij, anders wordt je deeg te 'slap'. Wanneer je na een tijdje merkt dat je toch nog wat meer water nodig hebt, kan dat altijd nog.
Als je alles in de kom hebt gedaan, kan je gaan mengen. Met een vork moet je zorgen dat alle speltbloem aan elkaar gaat plakken tot een grote klont. De klont zelf zal behoorlijk gaan plakken, maar dat is juist goed. Kneed het nog niet! Wanneer eenmaal alle speltbloem, olijfolie en water goed gemengd is, strooi je wat speltbloem op het aanrecht, zodat de klomp deeg niet aan het aanrecht blijft plakken.
Als je gaat kneden, doe dan je sieraden af en houd er rekening mee dat er wat speltbloem op je kleding kan komen, dus doe niet (te) nieuwe kleren aan.. Als je begint met kneden, doe dan ook wat speltbloem op je handen, zodat het deeg ook niet aan je handen gaat plakken. Daarna kan je beginnen met kneden. De bedoeling is dat je het deeg steeds dubbel vouwt, en daarna met de onderkant van je hand stevig aandrukt. Dit doe je ongeveer vijf minuten.
Als het deeg eenmaal echt soepel is (en dan ook echt soepel!), kan je het deeg weer in de kom leggen en een theedoek pakken. Deze theedoek moet je nat maken met koud water, en daarna goed uitwringen. Je gaat de theedoek namelijk over de kom met het deeg erin leggen, zodat het deeg kan rijzen, maar niet uitdroogt (doordat de theedoek dus vochtig is). Laat het ongeveer drie tot vier uur rijzen, het liefst in een kamertemperatuur-omgeving.
Na het lange wachten, kan je eindelijk de (gerezen) bol deeg uit de kom halen en beginnen met het uitrollen! Hierbij is het weer handig om wat speltbloem onder het deeg te leggen, zodat het niet aan het aanrecht plakt, en ook wat om de deegroller om dezelfde reden. Wanneer je het deeg helemaal hebt uitgerold tot het formaat dat jij wilt hebben, kan je aan de slag met het beleg!
Stap 2: het beleg
Bij deze stap zijn de ingrediënten voor iedereen natuurlijk anders. Wat je nodig hebt voor de pizza die ik heb gemaakt is: pizzasaus (hiervoor heb je 2 mogelijkheden, daar kom ik zo op terug), een halve paprika, 1/3 mozzarella, 2 snoeptomaatjes, 2 ananasringen, een half zakje geraspte kaas (het enige 'ongezonde' ingrediënt denk ik..), 3 plakjes (schouder)ham, Italiaanse (pizza)kruiden en een handje olijven.
Als eerste ga je al de ingrediënten wassen (indien nodig) en snijden. Wanneer dat klaar is, kan je de saus met een lepel op het deeg verspreiden. Voor de saus heb je dus 2 mogelijkheden: een klein blikje tomatenpuree (€ 0,09 bij de Albert Heijn) of een pot met saus, die op de foto staat (ook bij de Albert Heijn te krijgen).
Na het verspreiden van het deeg leg je eerst de ham op de pizzabodem, en daarna de geraspte kaas. Nu denk je misschien: waarom nu al de geraspte kaas? Mijn moeder, van wie dit recept komt, ontdekte dat in een aantal restaurants dit toegepast werd, en de pizza lijkt er mooier door (vind ik persoonlijk).
Na de ham en de kaas kan je de pizza beleggen met alles wat jij er op wilt. Je kan natuurlijk ook de ham, de kaas of allebei achterwege laten, dat is voor iedereen persoonlijk. Ondertussen warmen wij thuis de pizza oven op, waarmee de pizza's in 6 minuten klaar zijn. Je kan natuurlijk ook de oven of de (combi-)magnetron gebruiken, maar in een pizza oven worden de pizza's lekker knapperig, omdat de pizza op steen gebakken wordt.
Als de (pizza) oven of magnetron opgewarmd is, kan de belegde pizza er in! En, na een aantal minuten wachten, kan je aan tafel! Eet smakelijk! C:
Na dit heerlijke recept schuif ik lekker aan tafel met een wit wijntje erbij, een beetje olijfolie voor de smaak, en dan lekker smullen... Volgende week zaterdag (19 september 2015) komt het recept online van de zelfgemaakte gezonde (!) chocolade toetjes die wij na de pizza altijd eten. Wil je dit recept ook? Kijk dan volgende week weer op de blog!
Have fun (en eet smakelijk!)
Tessa
Comment Form is loading comments...