Goede voornemens 2016: deel 2

09:26 The DIY Life 0 Comments

In het tweede en laatste deel van de serie over goede voornemens wil ik 21 suggesties noemen van goede voornemens die jij voor jezelf kan stellen voor het nieuwe jaar! Of dat nou 2016, 2017, of een ander jaar is maakt niet uit. Deze voornemens zijn tijdloos en het mooie is dat je er naast jezelf ook nog eens een ander mee helpt! Deze voornemens hebben hier en daar een christelijk tintje, maar daarom zijn ze zeker niet minder de moeite van het proberen waard!
Om maar gelijk van start te gaan, wil ik beginnen met de voornemens!

1. Wees tevreden met jezelf (qua uiterlijk)
Vaak zie je in het rijtje van goede voornemens op nummer 1 afvallen staan. Waarom zou je willen afvallen? Omdat je onzeker bent, of omdat je het echt nodig hebt (als je in de obesitas zone zit)? God heeft je gemaakt naar Zijn beeld, en dat is een hele eer! Hij is heilig, en als wij op Hem mogen lijken, waarom zijn we dan ontevreden? God heeft ons gemaakt, en zoals we er nu eenmaal uitzien, kunnen we niks aan veranderen. Wees tevreden met jezelf en bedenk je dat de Almachtige God en Schepper van de hele wereld jou lief heeft! Hij heeft jou gemaakt met zo'n liefde en precisie dat je kostbaar bent in Zijn ogen. Hij houdt van je zoals je bent!!

2. Vrijwilligerswerk doen
Overal in de buurt is vast wel iets te vinden! Ga bijvoorbeeld eens kijken of je wat voor ouderen kunt doen, of juist voor kinderen! Ook kan je bijvoorbeeld voor iemand boodschappen doen die dat zelf niet meer kan, of iemands hond uitlaten. Of neem eens een kijkje bij een voedselbank bij jou in de buurt, misschien dat je op die manier wat kan betekenen voor de mensen die het wat minder hebben in ons land!

3. Meer tijd besteden aan vrienden en familie
Dit voornemen verdient wel een plekje in deze lijst vind ik. Vrienden en familie zijn (als het goed is) de belangrijkste personen in je leven die het meest voor je betekenen. Dan verdienen ze ook wel wat extra aandacht toch? Geef je moeder eens een extra knuffel, of spreek eens wat vaker met je beste vriend(in) af.

4. Een instrument leren bespelen
Het instrument dat je wilt kiezen, hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan bijvoorbeeld al een gitaar kopen voor onder de 50 euro, of een keyboard voor onder de 80 euro. Misschien heb je al wel eens een instrument gespeeld, maar ben je er mee gestopt en kan je dat weer oppakken?

5. Geniet van het leven
Dit voornemen lijkt heel simpel, en misschien ook wel overbodig, maar probeer het eens! Geniet van het leven dat je hebt ontvangen en wacht niet met het doen van de dingen die je altijd al hebt willen doen!

6. Je gave ontdekken en gebruiken
God heeft iedereen één of meer gave(n) gegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je graag aan het tuinieren bent, dat je heel goed kan zingen of dat je juist een hele goede voetballer bent. Als je je gave nog niet ontdekt hebt, kan je hier altijd om bidden en God vragen of Hij je de gave(n) wilt laten zien die jij van Hem gekregen hebt. Als je je gave eenmaal weet / ontdekt hebt, kan je deze ook veel gaan gebruiken. Je gave is altijd iets wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Als je die gave gebruikt, haal jij er plezier uit, maar God geniet daar ook van!

7. Een goed doel steunen
Je kan een goed doel voor jezelf uitzoeken, en ik zal hier ook nog een paar suggesties geven: Open Doors, Kerk in Actie, Save the Children, Unicef, Green Peace. Je kunt dit doel steunen door geld te schenken. Dat kan bijvoorbeeld 6 euro per maand zijn, of 10 of 20, net zo veel als jij financieel wilt en dragen kan. Je kan het goede doel ook steunen door ze jouw tijd te schenken, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk voor dat doel te doen. Je kan op de site van het goede doel vast wel iets vinden wat je voor hen kan betekenen, en dus ook voor degenen voor wie het goede doel strijdt!

8. Je best doen op school/werk
School en/of werk spelen toch een grote rol in het leven! En als je nou eens één jaar lang ècht je best doet, wie weet wat het je oplevert..! Misschien wel je diploma, of een promotie!

9. Word een buddy
De laatste tijd hoor ik wel eens op reclames op TV of op de radio over buddies. Dat zijn mensen die zich inzetten voor een ander met een beperking (bijvoorbeeld iemand met een handicap of een oudere). Dan zet je je in voor één persoon. Je kan hier zelf heel veel vreugde en voldoening uit halen, en de ander zal het ook ongetwijfeld geweldig vinden dat je dit doet!

10. De hele Bijbel lezen
Als christen is dit voornemen zeker iets om te doen. Als je geen christen bent, of nog nooit de Bijbel hebt gelezen, wil ik je dit zeker aanraden! Natuurlijk staan er ook 'saaie' stukken in de Bijbel zoals de namenregisters, maar bedenk dit: als God er niets mee wou zeggen, stond het ook niet in de Bijbel! God heeft de Bijbel geschreven (en daarvoor heeft Hij mensen gebruikt om dat uit te voeren). Eén manier om God heel goed te leren kennen is door Zijn Woord!

11. Tijd investeren in je vriend(in)/partner
Als je een vriend(in)/partner hebt, is het een heel goed voor jullie relatie om veel tijd met elkaar door te brengen en elkaar beter te leren kennen. Wat als dat nou een van je voornemens was voor het nieuwe jaar? Doe je best en ga bijvoorbeeld wat vaker afspreken, verras hem/haar af en toe met iets leuks en spontaans, of plan samen elke week/maand een date dag/night in!

12. Schrijf met soldaten/gevangenen
Soldaten en gevangenen moeten soms een tijd lang zonder de mensen leven van wie ze houden. De één omdat ze strijden voor de veiligheid van ons land, de ander omdat ze de wet overtreden hebben. Als je hieraan wilt beginnen, moet je wel zorgen dat je het aan kunt, want er kunnen soms heftige verhalen volgen, of je krijgt geen antwoord terug. Overleg eens met iemand die dit heeft gedaan of nog steeds doet, of met een stichting die dit regelt.

13. Ontwikkel één nieuwe hobby
Naast al je geweldige hobby's is het natuurlijk ook erg leuk om eens rond te kijken in de wereld wat er nog meer voor prachtige hobby's zijn! Verbreed je horizon en kijk eens op het Internet, praat met mensen over hun hobby's en probeer zo een misschien wel nieuwe passie van jou te ontdekken! Misschien heeft je vriend/partner wel een hobby waar je je eigenlijk nog nooit in verdiept hebt, maar die misschien leuker is dan je dacht!

14. Doe iets van je bucket-list, of maak er één
Voor de mensen die niet weten wat een bucket-list is: dat is een lijst(je) met dingen die je eens in je leven wilt gaan doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je heel graag nog een keer naar Spanje wilt gaan, of skiën in de Alpen. Als je er nog geen hebt, kan je er een maken. En als je er al wel een hebt, kan je er in het nieuwe jaar zeker aan werken om een aantal of zelfs alle punten van je bucket-list af te strepen!

15. Bewust kopen
Probeer eens in het nieuwe jaar bewust na te denken over wat je koopt. Dat kan met kleding zijn: is het gemaakt in een land waar kinderarbeid nog steeds aan de orde is? Maar dat kan ook met eten zijn, je hebt tegenwoordig veel Fair Trade producten. Als dat je te duur wordt, kan je ook op een andere manier bewust kopen. Wat je dan kan doen is bij alles wat je graag wilt kopen, jezelf afvragen of je het echt nodig hebt en hoe vaak je het misschien gaat dragen (met kleding) of hoeveel je er werkelijk van nodig hebt voor je gerecht (met voedsel).

16. Hou een dagboek bij
Als kind heb ik wel eens een tijdje een dagboek bijgehouden. Dat was erg leuk om te doen (al vergat ik het soms ook wel eens), en het is nog leuker om jaren later je dagboek terug te lezen! En als je nou zo'n drukke agenda hebt dat het niet elke dag lukt, misschien kan je er dan elke zondag (of wanneer je ook maar een rustige(re) dag hebt) even voor gaan zitten en dan je week beschrijven.

17. Volg een cursus
Heb jij altijd al willen leren hoe je dat ene prachtige gerecht op tafel krijgt? Of hoe je zo mooi kan schilderen als Rembrandt of Picasso? Als je de tijd en de financiële middelen hebt kan je een cursus koken of schilderen volgen, of wat je ook maar graag wilt leren!

18. Bloeddonor worden
Kijk voor informatie en de mogelijkheden op deze site.

19. Vaker naar de kerk
Als je geen trouwe kerkganger bent, of helemaal geen kerkganger, neem dan eens (wat vaker) een kijkje binnen de kerkdeuren. Hopelijk spreekt de dienst je erg aan, en leer je God (beter) kennen!

20. Bijles geven
Als jij een broertje, familielid of klasgenoot hebt die niet goed is in een bepaald vak, maar jij wel, kan je overwegen om die persoon (vrijwillig) bijles te geven! Maak gebruik van waar je goed in bent, en deel het met anderen!

21. Gezond leven
Als laatste voornemen komt hier toch nog een 'standaard', veel voorkomend voornemen. Gezond eten is erg goed voor je en je lichaam vol stoppen met allemaal ongezonde troep levert weinig op. Op het moment zelf is het erg lekker om een patatje of chips te eten, maar daarna kan je er vaak wel spijt van krijgen. Probeer eens (al is het maar een paar weken) wat meer weerstand te bieden tegen al die ongezonde dingen en smul eens lekker gezond!

Have fun!

Tessa

Comment Form is loading comments...

Wat je misschien ook leuk vindt:

Goede voornemens 2016: deel 2The DIY Life - Nederlandse DIY blog
© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.