Tips: hoe ga je om met stress?

16:26 The DIY Life 0 Comments

School, werk, thuis, allemaal plaatsen waar je stress kan krijgen. Op school heb je misschien tentamens, op je werk kan er een hele stapel papier op je wachten en thuis kan het niet allemaal lekker lopen. Hoe zorg je er nou voor dat je goed om kan gaan met die stress en er niet aan onderuit gaat? Vandaag geef ik je tips over hoe je dat kan doen!
Om je te helpen stress te voorkomen geef ik je een aantal tips. Ook als je al last hebt van stress, kunnen deze tips je hopelijk goed van pas komen!

1. Ontspanning
Wanneer je op een dag of in een week veel te doen hebt, is het natuurlijk belangrijk dat je tijd neemt om al die dingen te doen. Maar wat misschien wel net zo belangrijk is, is tijd nemen voor ontspanning. Als je pauzes hebt (laat die vooral niet weg!), doe dan iets heel anders dan waar je mee bezig was. Ga bijvoorbeeld een half uurtje sporten, ga eens bij de plantjes in de tuin kijken of maak een leuke DIY! En hopelijk merk je dat je er weer helemaal tegenaan kan na dat (half) uurtje ontspanning.

2. Goede planning
Als je veel te doen hebt, kan je soms het overzicht kwijt raken. Staat alles wat je moet doen op het internet of in je syllabus? Neem dan eens de tijd om een goede planning te maken en zet alle deadlines er duidelijk in. Werk naar de deadlines toe. Belangrijk bij het plannen is dat je niet teveel op een dag plant zodat je het niet aan kan, maar ook niet te weinig, zodat je zo klaar bent en de hele dag niets doet. Een juiste balans vinden kan alleen jij, omdat jij weet hoe en wanneer je het beste leert / werkt.


Wil je effectiever leren? Klik hier voor 5 tips om effectief te leren
3. Hulp vragen
Als je iets niet weet, of iets niet snapt of het lukt niet, wees dan niet bang om hulp te vragen. Je docent weet wat er op de toets gevraagd zal worden, en heeft misschien wel een uurtje voor je om alles wat jij niet snapt uit te leggen, of om je met een moeilijke opdracht te helpen. En als je docent geen tijd heeft, klop dan eens aan bij een mede student, je ouder(s) of een vriend(in)!

4. Neem tijd voor God
Deze tip kom je vast niet overal tegen, maar ik kan dit zeker aanraden. Als je stress hebt, of je vindt iets moeilijk of je weet niet of het je wel allemaal zal lukken, breng dan alles waar je mee zit bij God in gebed. Ook als je geen christen bent, staat God altijd voor je klaar! Hij zal altijd naar je luisteren! God vragen of Hij je wil helpen bij een toets is niet vals spelen, zoals sommigen wel denken. Het is juist verstandig en het kan je rust geven. 

5. Op tijd beginnen
Tijd is iets kostbaars, en je kan het niet bewaren of later gebruiken. Nu is nu en straks is straks. Als je nu begint met leren, heb je daar straks profijt van. Als je nu alvast wat werk doet, hoef je straks minder te doen. Heb je binnenkort een examen of toets? Begin dan een week of een paar weken van te voren (afhankelijk van hoe snel je leert en hoe groot de toets is), zodat je niet voor verrassingen komt te staan en goed voorbereid bent!


Heb je binnenkort toetsen? Klik hier voor 12 tips voor examens en toetsen

6.  Neem pauzes
Tijdens het leren zal je hoofd waarschijnlijk wel eens 'vol' zijn: het moment waarop je niks meer opneemt. Het heeft dan weinig zin om door te gaan, omdat je je dan waarschijnlijk toch niet kan concentreren en snel afgeleid bent. Op dat moment is het verstandig om een pauze te nemen. Let op dat dit geen excuus wordt om maar steeds pauzes te nemen en je werk uit te stellen.

7. Ken je grens
Wanneer je eenmaal in de 'leermodus' zit, kan het zijn dat het zo goed gaat dat je de hele avond wel kan leren of aan het werk kan zijn. Zorg ervoor dat dit niet je valkuil wordt! Het kan heel goed zijn om langere tijd aan iets te werken, maar zorg ook dat je weet wanneer je moet stoppen, zodat je de volgende dag ook nog genoeg energie hebt om het (leer)werk weer op te pakken.

Nog meer tips nodig? Klik hier voor back to school DIY's en tips

Ik hoop dat deze 7 tips je verder kunnen helpen tijdens stress of als je merkt dat je het wel heel druk zal krijgen de komende periode! Heel veel succes met al je schoolwerk, en zeker nu we richting de zomervakantie gaan en alles afgerond moet worden!


Have fun!

Tessa


Wat je misschien ook leuk vindt:

Tips: hoe ga je om met stress?The DIY Life - Nederlandse DIY blog
© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.