Recept: zelf stokbrood bakken

09:35 The DIY Life 0 Comments

Stokbrood, dé lekkernij voor bij een bbq, een wijntje of iets anders lekkers. Vandaag geef ik je een recept om je eigen lekkere stokbrood te bakken waar je volop van kunt genieten! En het mooie is dat het stokbrood lekker vol is van smaak, en gezonder dan het brood uit de supermarkt. Het deeg moet in totaal bijna 2 uur rijzen. Hou er dus rekening mee dat de totale tijd voor dit recept ongeveer 2,5-3 uur is! Lees snel verder voor het smakelijke recept.
Wat je nodig hebt

450 gram tarwe-/speltbloem
290 ml water
8,5 gram (bakkers)zout
4 gram gist

Een oven
Een kom
Deegroller
Mes
Snijplank
Bakplaat
Bakpapier
Theedoek

Stap 1
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed er een mooi deeg van. Let op: als je zout en gist bij elkaar doet, vermindert dat de werking van het gist. Zorg er dus voor dat je de gist bijvoorbeeld in het midden van de kom strooit en de zout er omheen.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een mooie bol deeg overhoudt.
Stap 2
Nadat je het deeg goed gekneed hebt (ongeveer 10-15 minuten) moet je het deeg een uur laten rijzen. Doe dit op een (warme) plaats met kamertemperatuur en leg een natte theedoek over de kom heen. Dit bevordert het rijsproces. Na het rijzen kan je deeg bijna twee keer zo veel zijn geworden.
Stap 3
Haal het deeg uit de kom, strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het dan nog eens goed. Rol daarna het deeg in één grote rol en snij het in gelijkmatige stukken. Als het goed is, is het deeg luchtig doordat je het goed hebt laten rijzen.
Stap 4
Strooi daarna wat bloem op het aanrecht en rol de stukken deeg uit met een deegroller.
Stap 5
Nadat je het deeg hebt uitgerold, kan je er een stokbrood van beginnen te maken. Begin het deeg op te rollen, zodat er een lange rol deeg uit komt. Dit wordt je stokbrood. Vouw de uiteinden naar beneden dicht, zodat er geen lucht in je stokbrood kan komen.
Stap 6
Om het op een echt stokbrood te laten lijken, kan je er met een mes sneetjes in maken
Stap 7
Laat het deeg nogmaals rijzen, dit keer voor 45 minuten. Leg er weer een natte theedoek overheen en zet het weer op een plaats met kamertemperatuur. Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 230°C.
Stap 8
Wanneer je het deeg lang genoeg hebt laten rijzen, kan je de theedoek er van af halen en kan je stokbrood in de oven! Bak ze ongeveer 20-25 minuten op 230°C in de oven.
Daarna is het een kwestie van laten afkoelen en smullen maar! Eet lekker en geniet van je zelfgebakken stokbrood!
Have fun!
Tessa


Wat je misschien ook leuk vindt:

Recept: zelf stokbrood bakkenThe DIY Life - Nederlandse DIY blog
© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.