Kalligrafie tips en tricks

08:00 The DIY Life 0 Comments


Ongeveer een halfjaar geleden plaatste ik deze review over het werkboek Letters van Marjet Slingerland. Het werkboek leert je op een leuke en interessante manier over kalligrafie. De letters, maar ook de manier waarop je de kroontjespen vasthoudt komen aan bod. Nadat ik het werkboek had voltooid, ben ik doorgegaan met kalligrafie en nu wil ik je een aantal tips en tricks geven die ik in die tijd geleerd heb.

Kalligrafie blijft een kunst op zich, omdat het veel oefening vraagt en daarnaast ook een goede beheersing van de kroontjespen. Want sierlijke letters schrijven met een pen is één ding, maar met een kroontjespen wordt het toch echt wel lastiger... Hoe zorg je er nou voor dat je die pen goed vasthoudt en je hand onder controle houdt tijdens het schrijven? Dat waren vragen die ik mezelf stelde toen ik begon met kalligrafie. Nu wil ik wel zeggen dat ik geen professional ben, maar ik wil wel mijn ervaringen met je delen.

1. Rust en concentratie

Misschien wel het belangrijkste bij kalligrafie is dat je de tijd neemt om je te focussen op wat je doet. Focus je op het papier, de letters die je schrijft en vooral op de houding van je hand. Kalligrafie is echt een activiteit waarbij je je concentratie goed kunt gebruiken. Niet alleen moet je nadenken over hoe hard je bijvoorbeeld op de kroontjespen drukt, maar ook wanneer je dat doet (en wanneer juist niet).

2. Oefenen, oefenen, oefenen

Dit kun je niet vaak genoeg doen! Oefening baart kunst, en dat klopt nog steeds. Ik merkte in het begin dat kalligraferen me vies tegenviel, omdat het totaal iets anders is dan handlettering. Het is goed om onder de knie te krijgen hoe je de pen vasthoudt, maar ook hoeveel druk je moet uitoefenen op de pen. Wanneer je met de pen omhoog gaat tijdens een letter, oefen je nauwelijks druk uit. Je krijgt dan dunnere lijnen en die zorgen deels voor het sierlijke effect. Als je naar beneden gaat met de pen bij een letter, oefen je meer druk uit. Je krijgt dan een dikker lijn. De combinatie van die twee zorgt ervoor dat je de letters krijgt zoals ze 'zouden moeten zijn'.

3. Schrijf een verhaal

Je kunt nog zo vaak letters overschrijven en oefenen, maar uiteindelijk zul je ook woorden en zinnen willen schrijven. Er zijn allerlei oefenzinnen die je daarvoor kunt gebruiken, maar die vind ik nogal onpersoonlijk. Zelf ben ik er een voorstander van om een (kort) verhaal te schrijven over iets wat jou bezighoudt of over iets wat je leuk vindt. Schrijf bijvoorbeeld over je nieuwe puppy, een leuke avond die je hebt gehad of wat je hobby's zijn.

4. Bekijk filmpjes

Je leert ontzettend veel van het alleen maar kijken naar hoe anderen iets doen, wat ook geldt voor kalligrafie. Hoe meer je ziet, hoe meer je leert. Filmpjes kunnen ontzettend leerzaam zijn en daarnaast kun je ook veel ideeën opdoen of handige tips krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet vaak filmpjes over kalligrafie heb gekeken, maar de filmpjes die ik heb gezien, gaven me wel ideeën en inspiratie.

Welke tip vind jij het meest nuttig?

Have fun!
Tessa


Dit artikel bevat affiliate links

Wat je misschien ook leuk vindt:

Kalligrafie tips en tricksThe DIY Life - Nederlandse DIY blog

0 reacties:

© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.