Handlettering op porselein & review Sakura Ceramglass

08:00 The DIY Life 0 Comments


Als je me een beetje kent, weet je dat ik dol ben op handlettering en leuke quotes. Elke manier van handletteren heb ik bijna wel geprobeerd: op papier, op hout, op een krijtbord, en nu ook op porselein! Hiervoor gebruikte ik de Sakura Pen Touch Ceramglass, speciale stiften die ontworpen zijn voor het schrijven en/of tekenen op porselein.

Wat heb je nodig:

- Een porselein stift (bijv. van Sakura of van Edding)
- Een bord, mok, kopje of iets anders van porselein

Daarnaast heb je inspiratie nodig voor wat je op het porselein wilt schrijven of tekenen. Ik zocht op Pinterest naar leuke voorbeelden en kwam een grappige tekst tegen: "Calories (noun) Tiny creatures that live in your wardrobe and sew your clothes a little bit tighter each night". Een grappige tekst die zeker op een bord past, want ik had een bord gekozen om op te schrijven.

Eerst wilde ik oefenen met het schrijven van de quote, omdat ik het lettertype onder de knie wilde krijgen. Dit is zeker aan te raden, omdat de stift niet makkelijk meer uitgewist kan worden (ik spreek uit ervaring....). De tekst heb ik eerst geschreven met een potlood, daarna met een fineliner om nogmaals te oefenen.

Tip: ga niet voor nieuw porselein

Een tip voor het porselein: zorg dat je porselein uitzoekt dat al wat vaker gebruikt is. Hierdoor is een deel van de beschermlaag er al af en kun je er makkelijker op schrijven. Anders heb je namelijk kans dat de stift niet goed hecht en dat zou jammer zijn! Dit bord heeft mijn man ooit eens van zijn werk gekregen. Er waren borden over en die zouden anders weggegooid worden. Handig om handlettering op te oefenen dus, want als het mislukt heeft het ons niks gekost, haha!

Het schrijven met de Ceramglass van Sakura

Voordat er inkt uit de stiftpunt komt, moet je eerst de stiftpunt een paar keer naar binnen drukken, zodat de inkt eruit gaat lopen en de punt verzadigd raakt. Je kunt ook de stift schudden, zodat de inkt los komt. Bij het drukken met de punt kwam ik wel meteen een nadeel tegen: er kan ineens een stroom aan inkt uit komen... Als je hier niet op verdacht bent en je drukt meteen op het porselein, dan heb je kans op een grote inktvlek. Druk met de pen op papier om de inkt los te maken (de inkt drukt niet door!).

Het schrijven an sich ging best goed! De pen ligt fijn in de hand en schrijft lekker. Het is alleen niet verstandig om hard te drukken (en bovendien ook niet nodig), want dan heb je dus kans op een inktvlek. Er zijn bij mijn weten een aantal maten stiften: small, medium en large. Ik heb de medium gebruikt (2.0 mm) in het zwart. Er zijn veel kleuren, wat het leuk maakt om op porselein te schrijven. Je hebt keuze uit o.a.: zwart, wit, geel, blauw, oranje, paars en rood. Meer kleuren dan bij Edding markers dus! Ze zijn hier te koop.

Hoe droogt de stift op?

De stift geeft een soort 3D-effect, want je kunt na het schrijven de letters lichtjes voelen. De inkt voelt wel wat plakkerig aan, maar dat zal erbij horen denk ik. Als je hard met je vinger wrijft over de tekst, verdwijnt het niet. Zelf heb ik geen vergelijking met de Edding stiften, maar deze bevallen mij tot nu toe redelijk goed! LET OP: de stift heeft 12 uur nodig om helemaal op te drogen. Vervolgens hoeft het porselein niet in de oven. Wat een voordeel!

De voor- en nadelen van de Sakura Ceramglass

Er zijn vele voordelen aan deze stiften:
- Verschillende diktes van de stiftpunt
- Veel kleuren
- De stift droogt snel
- Je porselein hoeft niet in de oven

Daarnaast zijn er ook enkele nadelen:
- Je moet eerst schudden en drukken met de stiftpunt voordat er inkt uit de stift komt
- Er kan ineens heel veel inkt uit de stift komen
- De stift is niet meer uit te wissen

Mijn mening

Ik heb mijn mening al een beetje laten doorschemeren. Over het algemeen ben ik tevreden over de Sakura Ceramglass en je kunt merken dat de stiften zijn ontworpen om mee op porselein te schrijven en/of te tekenen. Het porselein hoeft niet in de oven en de inkt droogt vrij snel. Maar.... ik blijft het vervelend vinden dat er zomaar veel inkt uit de punt kan komen als je er te hard op drukt. Het resultaat vind ik ook erg mooi geworden!

Wat vind jij van de Sakura Ceramglass?
Have fun!
Tessa

Dit artikel bevat affiliate links

Wat je misschien ook leuk vindt:

Handlettering op porselein & review Sakura CeramglassThe DIY Life - Nederlandse DIY blog

0 reacties:

© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.