Review Amsterdam Acrylverf

08:00 The DIY Life 0 Comments


Twee weken geleden kon je mijn prachtige muurschildering voor de babykamer bewonderen, die ik met Amsterdam Acrylverf heb gemaakt. (Gemist? Klik hier) Dat was een mooie gelegenheid om de verf te testen en vandaag deel ik met jou wat ik van de verf vind.

Welke kleuren heb ik getest?

Allereerst even wat basisinformatie over de verf. Acrylverf is een verfsoort die je op de muur, en op papier of canvas kunt gebruiken. Misschien zijn er nog veel meer toepassingen, maar ik ben geen schilderexpert, dus die moet ik je schuldig blijven.. Ik bestelde vier kleuren (check deze kleurkaart voor alle kleuren) in 250 ml tubes: 105 (titaanwit), 253 (goudgeel), 551 (hemelsblauw licht) en 617 (geelgroen).

Technische verfeigenschappen

Ik heb er bewust op gelet dat de kleuren bijna allemaal dekkend zijn. Dat kun je zien aan het vierkantje dat bij de kleur staat. Een blanco vierkantje (wit dus) is een transparante kleur. Een vierkantje met een schuine streep erin is half transparant. Een half ingekleurd vierkantje is half dekkend. Een ingekleurd vierkantje (zwart) is dekkend. Klik hier voor meer informatie. Bij de verf die ik kocht, was alleen geelgroen half dekkend.

Daarnaast is aangegeven in welke mate de kleur 'lichtecht' is, wat aangeeft hoe lang de kleur zijn echte kleur behoudt en niet verkleurt. De lichtechtheid wordt aangegeven met een aantal plussen (+++).  Hieronder zie je de gradaties (afkomstig van Royal Talens):
 ยบ    =  0 - 10 jaar lichtecht onder museumomstandigheden
+     = 10 - 25 jaar lichtecht onder museumomstandigheden 
++   = 25 - 100 jaar lichtecht onder museumomstandigheden
+++ = minimaal 100 jaar lichtecht onder museumomstandigheden
Drie van de vier kleuren die ik kocht hadden de maximale lichtechtheid. Alleen kleur 253 (goudgeel) had een lichtechtheid van 25-100 jaar. 

De verf op de muur

Voor de muurschildering was dit de perfecte test voor de verf (bekijk hier het resultaat!). Ondanks dat de verf dekkend zou moeten zijn, heb ik toch twee lagen gebruikt. In mijn ogen was de verf niet dekkend genoeg. Maar ja, dat kan natuurlijk ook komen omdat de verf niet expliciet gemaakt is om mee op de muur te verven. De kleuren blijven wel heel goed zichtbaar en zijn prachtig. De kleur is zoals op de tube staat en de kleuren zijn ook goed te mengen. Omdat de andere muren van de babykamer iets donkerder groen zijn dan de acrylverf, heb ik de groene kleur gemengd met goudgeel en titaanwit.

De verf spreidde goed uit, en bleef redelijk lang vloeibaar. Na het aanbrengen van de verf op de muur, droogde alles ook vrij snel. Na ongeveer 30-60 minuten was de verf helemaal opgedroogd - afhankelijk van de dikte van de verflaag. Al met al is de verf goed geschikt om mee op muren aan te brengen!

De verf op canvas

Om zeker te weten dat de verf ook goed uit de test komt op canvas, heb ik twee schilderijtjes gemaakt met de kleuren hemelsblauw licht en titaanwit (bekijk hier hoe ik dat deed). Natuurlijk waren deze twee schilderijtjes ook baby-gerelateerd (ik zit immers middenin de babydingen door mijn zwangerschap). Ik tekende de schets met potlood op het canvas, waar na ik daar met de blauwe kleur overheen verfde en zo lijnen maakte.

Helaas had ik wat foutjes gemaakt met de schets, waardoor er buiten de blauwe lijnen nog potloodstrepen zichtbaar waren. Dat loste ik op door de rest van het canvas met de witte verf op te vullen. Die dekte bewonderenswaardig goed! Ik had maar een vrij dunne laag nodig om de potloodstrepen te bedekken. De verf droogde ook op canvas behoorlijk snel: na ongeveer 20 minuten wat de verf helemaal droog.

Mijn mening

De verf werkt heel prettig, is mooi dekkend en smeert goed uit. Daarnaast zijn het mooie heldere kleuren en kun je de kleuren makkelijk mengen. Het enige nadeel van deze verf is dat niet alle kleuren dekkend zijn. Het kleurenassortiment is groot en de verf is in diverse hoeveelheden te krijgen: van kleine tubes tot potten van een liter. Wil je de verf zelf kopen? Klik dan hier.
Have fun!
Tessa

Dit artikel bevat affiliate links

Wat je misschien ook leuk vindt:

Review Amsterdam AcrylverfThe DIY Life - Nederlandse DIY blog

0 reacties:

© The DIY Life, 2015-2019. Mogelijk gemaakt door Blogger.